Ramen är en asiatisk maträtt med rötter i Kina som blivit särskilt populär i Japan. Har du ätit ordentlig ramen i Japan kan det vara svårt att hitta en passande substitution i Sverige, eftersom det helt enkelt inte är lika populärt här. Att laga ramen är dock mycket enklare än många tror. Allt som krävs är en hel del tid, och några simpla tips.

Tonkotsu Ramen

Tonkotsu ramen består av en buljong gjord på fläskben, som toppas med nudlar och valfria toppings. Tonkotsu ramen är relativt enkelt att laga, och kräver inget detaljerat recept.

Den huvudsakliga ingrediensen är fläskben, helst med mycket fett kring. Utöver det behöver du andra buljongingredienser som ingefära, morot, lök, och vitlök. Det går även utmärkt att ha med andra ingredienser som passar i en buljong. För att göra din buljong krämig och beige som en tonkotsubuljong ska vara behöver du koka alla ingredienser på hög värme i en gryta. Detta eftersom en hårdare kokning förtjockar fettet som utsöndras av fläskbenen, vilket leder till den utmärkande färgen. Hur länge du kokar buljongen är upp till dig, men den kortaste rekommenderade tiden är runt åtta timmar.

När det är dags att äta

Blanda sojasås och risvin i en skål. Har du inte tillgång till risvin kan du substituera med en torr sherry från exempelvis Vinoteket, där du kan köpa vin online. Häll över din tonkotsu buljong och toppa med nudlar, eventuellt lite chashu, och andra toppings som nori. Nu kan du njuta av din helt hemlagade tonkotsu ramen!

Några tips

Det är viktigt att du lägger undan minst åtta timmar för kokningsprocessen. Annars hinner inte fettet emulgera och den resulterande buljongen är då bara en vanlig fläskbuljong. Har du svårt att hitta japanska ramennudlar i din lokala affär, kan du testa dig på att göra dem själv. Även det är enklare än man tror, och kan göras på en halvtimme.