Det finns en uppsjö goda efterrätter & godsaker i det asiatisk köket, som ger en både söt och fräsch smak på samma gång. Det asiatiska köket är givetvis väldigt varierande och bjuder på många olika rätter, som antingen kan vara lika eller skilja sig åt länderna emellan. Återkommande populära smaker är dock friska, syrliga frukter i kombination med sötare smaker såsom kokos och även kondenserad mjölk.

Förslag på asiatiska desserter

Om man inte är van vid det asiatiska köket och dess desserter kan det lätt kännas överväldigande och något komplicerat att påbörja dessa godsaker. De dagar man behöver något gott som inte kräver något arbete, kan man istället kolla in dintarta.se för andra sorters godsaker. Men det finns faktiskt en del asiatiskt inspirerade desserter som är relativt enkla att göra, även för nybörjaren.

  • Asiatisk mangopudding. En väldigt populär dessert i Kina, som går att göra både med och utan gelatin. En fräsch sommardessert som med fördel kan serveras i glas och garneras med exempelvis mynta eller andra vackra, gröna blad.
  • Indisk modak. Efterrätt i form av dumplings med söt fyllning, såsom exempelvis kokos, saffran, nötter, muskot och jaggery (indisk typ av socker). Modak sägs vara en av Ganeshas (en gud inom hinduismen) favoritsötsaker.
  • Friterade bananer. En väl etablerad dessert som uppskattas av många. Friterad banan äts mycket i bland annat Thailand, Malaysia och på Filippinerna, och det är enkelt att hitta recept. Desserten serveras ofta som den är, utan tillbehör. Den kan dock även serveras med exempelvis kanel, kondenserad mjölk eller vaniljglass, varav den sistnämnda ofta äts i Sverige. Precis som med de flesta recept, kan man experimentera och byta ut bananen mot exempelvis ananas eller andra favoritfrukter.
  • Indisk mango lassi. En frisk, mild och god yoghurtdrink som går att servera både som dessert eller svalkande drink till den kryddiga indiska maten. Den är enkel att göra på endast ett fåtal ingredienser såsom mild yoghurt, mango och sötningsmedel i form av socker eller honung.
  • Thailändska pannkakor/Roti med bananfyllning. Dessa är populära som gatumat, och är populärt både bland befolkningen och turister. Även här ses kondenserad mjölk och en fördel med pannkakan är att de flesta recept består av livsmedel man vanligen har hemma. Här läggs bananerna på pannkakan innan den är klar, för att vikas in i degen och sedan gräddas vidare på andra sidan. Det är dock inte enbart bananfyllning som används i pannkakorna, så även här går det att variera.

Det asiatiska köket är som nämnt väldigt stort och detta är enbart ett fåtal smakprov på vad det har att erbjuda. Det finns relativt enkla recept på ovan nämnda godsaker, så det är väl värt att prova nya och goda asiatiskt inspirerade desserter.