Det asiatiska köket är otroligt populärt världen över och man kan i princip hitta asiatiska restauranger vart man än reser. Det är lätt att hitta en favoriträtt på asiatiska restauranger och den enda nackdelen med det är att det ofta går av ren rutin när man väl beställer. Hur gott det än må vara så är det asiatiska köket så mycket mer än kycklinggrytan med curry eller de fyra små rätterna. Prova att ge nya rätter en chans under restaurangbesöket eller hemma i köket. Alla gillar givetvis olika sorters mat då alla är olika som individer. Att få vara olika som individer, oavsett vad det gäller, kan hyllas med Prideflaggor där hemma eller i offentliga sammanhang för att verkligen stötta att alla har rätt att vara sig själva. En stor fördel med asiatisk mat är den kryddblandning som ofta används, då den både är smakrik och kan ha en främjande verkan på hälsan.

Smakrika kryddor som även besitter fördelaktiga egenskaper för hälsan

Typiska asiatiska kryddor består egentligen ofta av kryddblandningar och många av kryddorna är ofta återkommande i flera av kryddblandningarna som används. Därför besitter många av dem liknande främjande egenskaper för hälsan. Nedan nämns några vanligt förekommande kryddor, som ger både god smak och är toppen för hälsan:

  • Gurkmeja. En fantastisk krydda som ofta ingår i olika kryddblandningar och som passar utmärkt i kombination med curryrätter såsom asiatiska grytor. Det ger även ger måltiden en aptitlig och vackert gul färg. Utöver bra smak och färg, så har gurkmeja visat sig besitta både antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper för kroppen.
  • Ingefära. Denna växt kan användas både som krydda eller i färsk form som exempelvis hackas ner i en god asiatisk gryta. Det är även vanligt att ingefära används i smoothies.
  • Curry. Den populära kryddan är egentligen en kryddblandning som bland annat innehåller gurkmeja, vilket är anledningen till den fina färgen. Den besitter därmed liknande egenskaper gällande hälsan och har en smak som passar som huvudsaklig smaksättning eller för att endast förse maträtter med en hint av curry.
  • Fänkål. Denna växt kan användas i flera asiatiska rätter, men även som te eller i nyttiga smoothies. Växten kan hjälpa mot flera olika mag- och tarmbesvär, såsom bland annat gaser eller magknip. Smaken går lite åt anis/lakrits och kan i liten mängd förändra måltidens smak mycket.
  • Kardemumma. Denna krydda hör hemma i samma familj som ingefäran, vilket även ger den liknande egenskaper. Smaken skiljer sig dock en hel del, men även denna krydda passar utmärkt i indiska grytor. Många förknippar varken kardemumman eller ingefäran med matlagning, men här är det värt ett försök för att bli glatt överraskad. Kardemumman sägs kunna avhjälpa krampliknande magsmärtor som exempelvis kan förekomma vid mensvärk.

Det finns en uppsjö av goda asiatiska kryddor som är värda att prova, så det är bara att börja experimentera och låta smaklökarna och kroppen njuta på samma gång.