När du får gäster på besök kan det vara roligt att få bjuda på något som vanligtvis inte brukar bjudas på. Här får du möjligheten att göra en vietnamesisk nudelsoppa med kryddor som får det att fullkomligt explodera i munnen.

Ingrediensersushi-354628_960_720

  • Buljong
  • 2st gula lökar (stora)
  • 2 st vitlöksklyftor
  • Mellan 300-350 gram morötter
  • Olja till stekning
  • Ingefära, cirka 50 gram. Glöm inte att skala och kacka den fint.
  • 6 st kryddnejlikor
  • 2 st kanelstänger och 4 stycken stjärnanis
  • 0,5 dl fisksås av valfritt märke
  • 1,5 liter oxbuljong (eller grönsaksbuljong för den som föredrar)
  • och sist men inte minst, cirka 1.5 kg kyckling.

Det finns även en del saker som kan vara bra att ha till serveringen för att få till exakt de smaker som det vietnamesiska köket står för.

  • Salladslök
  • cirka 300 gram med risnudlar
  • En halv kruka med mynta och även 2 stjälkar med thaibasilika.
  • En halv kruka koriander
  • 1 st chili
  • Isbergssallad i mycket grova och ordentliga bitar
  • 100 gram med groddar
  • Rostad lök (mängd efter smak)
  • Vietnamesisk fisksås och chilisås

Börja med att hacka löken och vitlöken i rätt grova bitar. Morötterna ska strimlas men även här bör du inte vara rädd för att ta i lite på storleken. Fräs allting i en stor kastrull tillsammans med ingefäran och kryddorna under någon minut tills det har fått en fin och glansig färg.

Nu är det dags för buljongen och fisksåsen, men även att lägga ner kycklingen och låta allting koka upp. Glöm inte bort att sänka värmen och låta soppan sjuda istället, cirka 40 minuter brukar räcka bra.

När allt har fått stå på spisen under dessa 40 minuter tar du upp kycklingen och plockar bort skinnet. Detta är inte något du slänger utan lägger tillbaka direkt i kastrullen för smakens skull. Nudlarna kokas enligt anvisningarna som finns på paketet och glöm inte bort att dekorera snyggt med salladslök, koriander, mynta och basilika. Nudlarna tillsammans med salladen ska vara längst ner i skålen, så lägg i dessa först.