Letar du efter något annorlunda och spännande att bjuda på när det är dags för besök? Lax med sesamcrust är en maträtt som kommer från det asiatiska köket och får mänga människor på fall. Hemligheten i just detta recept är att låta grönsakerna vara råa, men att även se till att dressingen är på topp.
Ingredienser för 4 potioner
- 500-600 gram laxfilé
- 150 gram med glasnudlar
- Salt
- 0,5 dl sesamfrön
- 6 st salladslökar
- Rapsolja, cirka 2 matskedar, men även 2 msk av teriyakisås och 2 matskedar med oystersås
- En halv kruka med färsk koriander
- 1 matsked skalad och riven ingefära för extra sting
Börja med att koka upp vatten i en kastrull och tillaga nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen för bästa resultat. Glöm inte bort att salta vattnet.
Laxen ska skäras i stora kuber och sedan vändas runt i en blandning av sesamfrön och en liten nypa salt. Se till att fröna täcker fisken helt och på alla sidor. Skiva sedan salladslöken i mycket tunna skivor och plocka bort alla de blad du behöver från krukan med koriander.
Laxen ska stekas i rapsolja och i en panna som är ordentlig upphettad. Stek laxen på alla sidor så att den får en fin och härlig yta. Medan laxen steker gör du gott i att blanda ihop den dressing som kommer vara allas samtalsämne när måltiden är slut.
Blanda ihop teriyakisåsen, oystersåsen, limesaft, ingefära, hälften av de korianderblad du plockade och blanda även i salladslöken. Eftersom det är rätt mycket ingridienser är det bra att du ser till att du har en ordentlig dressingsskål och glöm inte bort att salta efter smak.
När nudlarna har kokat klart låter du dessa rinna av. Sedan ska all dressing blandas ner bland nudlarna och laxen. Kan sedan dekoreras snyggt med resterna av salladslöken och koriandern som finns kvar.