Precis som man kanske kan tänka sig har det kinesiska köket en mycket lång historia bakom sig. Det är faktiskt så pass stort att det kallas ett av världens 3 moderkök, ti2596329869_ff7d9d4bf2_bllsammans med det romerska köket och det iranska.

Idag kan man tyd
ligt se hur stor inverkan den kinesiska maten har på omvärlden och vart man än vänder sig kan man lätt få tillgång till kinesisk eller asiatisk mat. Den maten som man idag associerar till kinesisk mat är maträtter som har vuxit fram under en längre tid och nya kryddor och produkter har tillkommit under årens gång, även om grunden fortfarande har varit densamma.

En av det saker som är mest anmärkningsvärd med det kinesiska köket är hur man har valt att äta maten. I Sverige och i majoriteten av världen använder man bestick som gaffel, sked och kniv, i andra länder äter man enbart med händerna och i Kina, och många andra delar av Asien, har man istället valt att äta med pinnar.

När man ser någon äta med pinnar kan det se mycket enkelt ut. Trots att det enbart är två långa pinnar, lyckas personerna få upp mycket mat och dessa pinnar används oavsett vilken maträtt det är som man äter. Om man själv inte är van eller har övat in tekniken, kommer det kännas som en evighet innan man lyckas få i sig maten. På kinesiska restauranger i Sverige erbjuds kunderna alltid pinnar vid bordet, men det är även dukat med vanliga bestick för den som hellre föredrar det.

Den typ av mat som vi ser i det kinesiska köket idag och även wok, är något som tillkom senare i historien under Qingdynastin och i början av Republiken Kina. Innan dess såg maten inte alls likadan ut och från början var enbart ris och nudlar grunden till den mesta födan.