Den asiatiska maten är mycket varierande och innehåller mängder med olika matkulturer under ett och samma tak. Generellt sätt kan man säga att det finns vissa kategorier för att skilja maten åt, då Asien är en mycket stor världsdel. Indisk mindian_spicesat, kinesisk, japansk och sydostasiatisk är de 4 olika kategorierna i det asiatiska köket och alla är minst lika uppskattade.

Någon som har gjort den asiatiska maten speciell och gett maten den där unika karaktären är varor som kokosmjölk, vilket används mycket flitigt i många maträtter, bambuskott och ris, nudlar eller t.ex. olika typer av såser som soja, fiskssås eller sötsura smaker.

En krydda som gör sig mycket välkänd i asiatisk mat är koriander. Koriander är en krydda som man antingen älskar eller har svårt för. Den har en mycket speciell smak och det kan vara svårt att avgöra om koriandern är söt eller bitter i smaken. I Sverige använder man nästan enbart bladen, medan man i Asien även tar vara på fröna.

Några andra kryddor som man ofta märker av i maten är citrongräs med sin syrliga och fräscha smak, ingefära som har en stark, men ändå söt smak och chilifrukter som lägger till det extra stinget till maten.

Dessa ovannämnda kryddor är de som förekommer oftast och i flest maträtter, men sen finns det även andra kryddblandningar som kassiakanel, limeblad och mynta, sesamfrön, stjärnanis och sichuanpeppar. Man kan enkelt säga att det asiatiska köket skiljer sig mil från det svenska. Trots detta är asiatisk mat något som har blivit en del av den svenska kulturen och det är mer och mer vanligt att man väljer en asiatisk restaurang framför en restaurang med svensk husmanskost. Något som kan ligga bakom detta är just alla de smaker och kryddor som blandas så otroligt bra och verkligen gifter sig i munnen. Asiatisk mat är lätt att laga själv och kryddor finner man vanligtvis i de flesta mataffärer nuförtiden.